על היחסים בין כתיבה ופייסבוק – לינק למאמר שלי ב"השילוח"

העידן שלנו לא מעודד רחישת כבוד לעצמנו, בני המין האנושי. סיבה מרכזית וגלויה לכך היא משבר האקלים; משבר שגרמנו לו אנחנו, משבר המאיים על הפלנטה כולה (ועלינו עצמנו בתוכה, כמובן), ואשר לעיתים, אף שהוא כבר מידפק על שערינו, נראה שאנחנו לא מצליחים להגיע להסכמות ולוויתורים הדרושים כדי להיאבק בו. סיבה אחרת, מעט פחות גלויה, נוגעת לתחושה שאנחנו קרבים לפיצוח מדעי של מהות התודעה האנושית, המעוז המסתורי האחרון (תחושה שאינה תואמת בהכרח את מצב הידע המדעי בפועל).

אבל סיבה סמויה, אני חושב, לתחושת הזלזול העצמי המאפיינת את התקופה שלנו – וכואבת לכל אוהד של המין האנושי ולכל מי שתולה בו תקוות – קשורה בעליית הרשתות החברתיות. הללו חשפו את המין שלנו בחולשתו המזעזעת. הן חשפו אותנו, בני האדם, כבריות פטפטניות; כיצורים שאינם מסוגלים להכיל את עצמם; כישויות בכייניות וראוותניות שרצות לחשוף הצלחות ונגעים בהיעדר עכבות; כקשקשנים מכורים לתשומת לב; וכבעלי חיים תלותיים המרעישים בריקנותם המהדהדת כדי שמישהו ישים לב אליהם סוף סוף.

שהות של כמה דקות בפייסבוק יכולה להמאיס עליך את המין האנושי. איזה רעש מיותר. איזו דַבֶּרֶת נואשת. וכמה קיטש.

עד מהרה המין האנושי הופך מאוס בעיניך – ואתה בכללו. כי גם אתה הרי כאן. וגם אתה הרי מעלה פוסטים כפעם בפעם. ודאי, כולם ענייניים וראויים, ובכל זאת בינך לבינך אתה יודע: אין כמעט פוסט שאינו מיותר. אין פוסט שהשתיקה אינה יפה הימנו.

*

בשורות הבאות אני רוצה להעיר כמה הערות על כתיבה ופייסבוק. מכל הרשתות אני מתמקד בפייסבוק משתי סיבות. האחת, זו הרשת החברתית שאני (לצערי) הכי מכיר. השנייה והמהותית יותר: זו רשת חברתית המאפשרת כתיבה בלי הגבלת אורך; היא מאירה פניה לכותבים, בניגוד לרשתות חברתיות אחרות. כיוון שאני רוצה לדון במסה זו ביחסים בין הרשתות החברתיות לכתיבת טקסטים, טבעי שאתמקד בה.

כתבתי ב"השילוח" על היחסים בין פייסבוק, כתיבה וכותבים.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • מרית ג"ץ בן ישראל  ביום מאי 5, 2022 בשעה 11:43 AM

    בדרך כלל יש לי יכולת לאתר גם את הצד ההפוך (נניח, איך הרשתות החברתיות דווקא תורמות לקריאה) אבל הפעם אני פשוט מרגישה את סוף עידן הקריאה. מדכא לאין שיעור.
    ובכל זאת, לאי סופיותו של הטקסט, יש לי גם חיבה מאז גראן והאמזונה הנהדרה שלו שעדיין רוכבת ביער בולון של "הדבר". ובכלל, כמה שאני אוהבת עומק ומורכבות ודיוק, קידוש (יצירות ובכלל) תמיד מעורר בי צורך לבעוט.

    • אריק גלסנר  ביום מאי 5, 2022 בשעה 11:52 AM

      תודה על תגובתך. אני לא לגמרי פסימי. אני חושב שיש תנועת מטוטלת שכעת אנחנו בקצה אחד שלה, "השלילי". הרשתות עוד עדיין חדשות ונוצצות, אבל כבר מתחיל להיות מועם זוהרן. נכון שאנחנו מכורים לתגובתיות שבהן, אבל דוגמת הסיגריות מוכיחה שיש מקום לשינויים גדולים גם בהתמכרויות.

  • מרית ג"ץ בן ישראל  ביום מאי 5, 2022 בשעה 1:37 PM

    מטוטלת זאת מנטרת הניחומים הקבועה שלי, אני מנסה להאמין אבל אני לא בטוחה שיש לה לאן לחזור, שמדיומים אחרים לא התיישבו במקום שהיה שייך לקריאה. ובאשר לסיגריות – אי קריאה לא הורגת את הגוף, הנזק שלה הוא הרבה יותר חמקמק.

    • אריק גלסנר  ביום מאי 6, 2022 בשעה 8:55 AM

      ימים יגידו, כמו שאומרים. יש דווקא דיבור על הרשתות כמשהו ש"הורג" (דמוקרטיה, יחסים בין אישיים וכו'). אבל אכן אין ערובה לשובה של המטוטלת.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: